Analóg óra
óra
perc
másodperc
óra hátlap
logo

Kathrina-Gyöngy

" Légy aki vagy: tiszta, higgadt és tündöklő! "


Hírlevél feliratkozó
Név:
E-mail:

Tudtad-e,hogy 2.

Tudtad-e, hogy?

- Az ásványvíz oldott ásványi anyag tartalma nagy molekulájú szervetlen összetevőket tartalmaz, amik az érfalakban és a csontokban lerakódva problémákat okozhatnak. Ásványvizet csak kúraszerűen javasolok.

- A napi vízfogyasztás mennyisége optimális esetben 4 dl/10 testsúly kilogramm.( A nagy melegben a folyadékigény még ennél is magasabb.)

Csak az ivóvíz számít ebbe a 4 dl-be bele, más folyadék nem, mert a kávé, üdítő, levesek a felszívódás során az emésztésükhöz vizet vonnak el a szervezettől.

- Egy alkalommal a folyadék mennyisége ne haladja meg a 3 dl-t ( és lehetőleg egyenlően ossza el a nap folyamán a szükséges mennyiséget ).

-  A felnőtt emberek testének 65-70%- a víz. Idősebb korra ez az arány jelentősen csökken.

- A különböző szervek eltérő mértékben tartalmaznak vizet, így az agy kb. 78%-a, a szív 77%-a, a szem    üvegtestének 99%-a, vérünk 86%-áll vízből.

- Egy ember egy év alatt több mint 1000 liter folyadékot fogyaszt el.

- A veséken naponta kb. 180 liter testnedv folyik át.

- Víz szükséges az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez.

- A víz jó oldószer, feloldja a testben a méreg- és salakanyagokat, megszabadítja a szöveteket és a szerveket a lerakódásoktól.

. A víz nélkülözhetetlen az emésztéshez, serkenti az anyagcserét, segít szabályozni az étvágyat. (  Az egészséges testsúly megőrzéséhez nagyon kell figyelni az elegendő folyadékfogyasztásra. Némelyeknél a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk – sokan ezért híznak el.)

- Verejtékezéssel, légzéssel, vizelettel és a széklettel általában 2-2,5 liter víz távozik, ezt a mennyiséget minden nap pótolnunk kell.

- A víz növeli az energiaszintet. A napközbeni fáradtság, tompultság egyik oka a dehidratáltság is lehet.

- A kevés folyadékfogyasztás fejfájást is okozhat.

- Már 2 százalék folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál.

- Az üdítőitalokvízelvonó anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak

- Egy pohár kóla gyakran két pohárnyi vizet von el a szervezettől.

- Egy 80 kg súlyú felnőtt kb. 54 liter vizet tartalmaz.

- 10%-os vízhiány esetén a vesék műkdése leáll.

- Addigra, mire megérezzük, hogy szomjasak vagyunk, testünk 1%-ot veszít víztartalmából.
 

Hozzászólás / vendégkönyvSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.