Analóg óra
óra
perc
másodperc
óra hátlap
logo

Kathrina-Gyöngy

" Légy aki vagy: tiszta, higgadt és tündöklő! "


Hírlevél feliratkozó
Név:
E-mail:

Minőségi éhezés 1.

 

 

MINŐSÉGI ÉHEZÉST FOLYTATUNK?

A táplálkozás-tudományi kutatások mai állása szerint hiába próbálunk egészségesen táplálkozni, például sok zöldséget és gyümölcsöt enni, táplálék-kiegészítők nélkül nem tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat. Az okokat és a tüneteket kerestük meg.

Magyarországon a férfiak átlagéletkora tíz, a nőké hét-nyolc évvel alacsonyabb, mint tőlünk pár száz kilométerrel nyugatabbra. Az egészségre káros hatások megközelítően 43 százaléka az életmódból ered. A többi kár genetikai eredetű (27 százalék), továbbá környezeti ártalmakra (19 százalék) és az egészségügyi ellátás hiányosságaira vezethető vissza (11 százalék). Napjainkban már senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy szoros összefüggés van a táplálkozásunk és az egészségi állapotunk között.

Dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet ökológiai tanszékének tanára évtizedek óta vizsgálja, hogy a környezetszennyezés hatására hogyan romlott talajaink minősége, és ennek következtében milyen káros hatások érték a növényeket, állatokat és rajtuk keresztül egészségünket.

A magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe. Ennek az oka többek között a savas eső, a nagyarányú műtrágyázás, a kommunális szennyezésből, a mosóporokból származó foszfátterhelés. A növények már nem képesek elegendő ásványi anyagot és nyomelemet a talajból felvenni, és így a takarmányon keresztül az állatok sem. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, lehet, hogy jóllakik, de minőségileg éhezik.

Az 1960-as évektől napjainkig az élelmiszerekben drasztikusan megváltozott a mikroelemek és a vitaminok mennyisége. A karotin 50 százalékkal, az E-vitamin 60 százalékkal, a B12 vitamin pedig 90 százalékkal csökkent! Egy 1985-ben végzett felmérés adataival összehasonlítva a zöldségek és a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma mintegy hetven–nyolcvan százalékkal zuhant le. A régebbi mérés szerint például egy átlagos súlyú alma C-vitamin tartalma 5 milligramm volt, most ugyanez az érték mindössze 1 milligramm. A brokkoli kalciumtartalma 100 milligrammról 35-re esett vissza.

Mivel a talajból kimosódtak a kalcium-, magnézium-, vas-, mangán- és réztartalékok (1966–1990-ig a búza, a répafélék és a burgonya vastartalma 50 százalékra csökkent) a növényekben, ennek következtében az állatokban sincsen elegendő ásványianyag.

A hazai adatok azt mutatják, hogy Észak- és Nyugat-Magyarországon, az Alföld északkeleti vidékein és a Dunántúl délnyugati tájain, ahol a talaj nagyon erősen elsavanyodott, kétszer annyi a csontritkulásos beteg, mint a jobb helyzetben lévő közép-magyarországi területeken. Szinte ugyanez érvényes a daganatos betegségek országos előfordulására a 30–64 éves férfiak körében.

A korábban említett tények miatt az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok, vitaminok és ásványi-anyagok kellő mennyiségben történő bevitelének módját – jelenlegi tudományos ismereteink szerint – a különféle tabletták, kapszulák, tömény tápanyagtartalmú „csokoládészeletek”, ital- és levesporok jelentik.

Tünetek

A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Ezt minőségi éhezésnek hívják a szakemberek, ami mindannyiunkat érint. Olyan, mintha egy ceruzaelemmel akarnánk működtetni az elektromos sütőnket. Aki már délután négy órakor fáradt, vagy csak tíz-húsz percig tud folyamatosan koncentrálni, majd utána kávéznia kell, kezdjen el táplálék-kiegészítőket szedni, és akkor jön rá, hogy mi a szervezet normális teljesítőképessége.

Amióta bebizonyosodott, hogy szoros összefüggés van a koszorúér betegségek és a magas koleszterin szint között, azóta sok orvos csuklóból felírja a koleszterincsökkentő gyógyszereket az ötven év feletti embernek, holott a magas szint nagy részben nem a koleszterinben gazdag táplálkozás következménye, hanem a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiányé. A koleszterin háromnegyedét ugyanis a szervezet maga termeli. Tehát sok esetben nem igaz, hogy a magas koleszterinszintet diétával csökkenteni lehet.

A szervezet koleszterinből készíti a D-vitamint, amely alapanyaga a férfi és női nemi hormonoknak, ezek állítólag a fiatalságért is felelnek. A koleszterinből készülnek olyan mellékvesehormonok is, amelyek ahhoz kellenek, hogy a szervezet reagálni tudjon a stresszhelyzetekre. A szabályozóanyagok a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek. Intenzív szellemi munka során az idegrendszer akár száz milligramm B1-vitamint is elfogyaszthat néhány óra alatt. Ugyanakkor jobb esetben napi tíz-húsz milligrammot fogyasztunk naponta. B1-vitamin hiányában azután az ember messze a lehetséges szellemi teljesítőképessége alatt teljesít. Szétszórt, szórakozott, növekedik a reakcióideje.

A dietetikusok szerint egy ebédnek levesből, előételből, főételből és desszertből kellene állnia, ezzel megvan a mennyiség, majd jöhet a minőség, a táplálék-kiegészítők, vagyis személyre szabottan összeállított tabletta, hogy pótolja az élelmiszerekből eltűnt vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha természetes úton szeretnénk táplálék-kiegészítőket szedni, ajánlott propoliszból, virágporból, algából és bio módon termesztett növényekből kivont szereket beszerezni.

Összeállította: 
Varga Judit 
és Kökény Tibor, pszichológus, 
Debreceni EgyetemForrás: pph.hu

Hozzászólás / vendégkönyvSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.