Analóg óra
óra
perc
másodperc
óra hátlap
logo

Kathrina-Gyöngy

" Légy aki vagy: tiszta, higgadt és tündöklő! "


Hírlevél feliratkozó
Név:
E-mail:

A szavak ereje...

 

A kimondott szó ereje

 

Számtalan ősi kúltúrában hittek abban, hogy a kimondott szóval teremteni, vagy akár rombolni is lehet.

Megállás nélkül beszélünk… vagy inkább fecsegünk, az időjárásról, a szomszédról , a politikai helyzetről… ha bizalmasabb kapcsolatban vagyunk beszélgetőpartnerünkkel a munkánkról, férjünkről, vagy arról hogy éppen nincs, az anyagi helyzetünkről... ritkán figyelve arra, mit is mondunk valójában, vagy hogyan mondjuk azt.

Nemigen fordí­tunk gondot szavaink megválogatására. Többnyire negatív megfogalmazást használunk. Panaszáradat… kritika vagy inkább kritizálás…

Sehol nem tanították, hogy választott szavainknak bármilyen köze lenne sorsunk alakulásához.

Pedig a kimondott szónak ereje van.

Ugyanúgy rezgésekkel bír, mint a gondolataink, mint minden, ami körülvesz minket.

Tudtad, hogy egy szó jelentése akkor is ugyanaz marad, ha más jelentéssel ruházod fel, ha mást akarsz vele kifejezni?

 

Csak, úgy érdekességképpen, és ezzel be is fejezem, nézzük a köcsög szót. Sajnos elég gyakran kiszalad a fiatalok száján, anélkül, hogy tudnák mit is jelent… Én sem tudtam, utána néztem…

Eredetileg egyfajta népművészeti agyagedény megnevezése.

A laktanyaszleng köcsög-szinonimái: alattomos, aljas, rosszindulatú, ellenszenves’ értelemben

A szleng szótár további definíciója szerint: a nőt alakító homoszexuális férfi.     

 

 

Azt tudtad, hogy a magyar nyelv az egyik legősibb teremtő nyelv?  Szavaink gazdagsága és kifejezőképessége páratlan a világon…

Összegyűjtöttem pár szót, kifejezést, amit ha tudatosan kezdesz használni, megváltozik az életed, de legalábbis az élethez való hozzáállásod…

 

Mondom TUDATOSAN, mert a régi minták elhagyásához igenis szükség van arra, hogy figyelj!

a gondolataidra…a szavaidra…a szokásaidra

 

Az első és legfontosabb a PROBLÉMA. A probléma egy általunk generált helyzet, amit sok energia befektetéssel, kis eséllyel tudunk, vagy nem tudunk megoldani. Negatív töltésű , amelynek kimondásakor stressz, feszültség, félelem fogja el az embert. Helyette nyugodtan használjuk a helyzet vagy megoldandó feladat, nehézség szót! „ Elvesztettem a telefonomat! Nahát, ez igazán érdekes helyzet!” Így arra késztethetjük az agyunkat, hogy felülkerekedjen a helyzeten, ahelyett, hogy letörne, és a megoldást keresse.

De van egy másik szavunk, amit használhatunk helyette, és ez a GOND. Mégpedig azért, mert hozzá kapcsolható egy csodálatos szó, mégpedig a… GONDVISELŐ ( ugyebár problémaviselőről még nem hallottunk).

Őseink ha bármikor olyan helyzetbe kerültek, amiből nem találták a kiutat, felajánlották azt a GONDVISELŐNEK, bízva egy magasabb rendű erő bölcsességében, intelligenciájában.

 

A második ilyen szó a PRÓBÁLOM. ÉS ahogy a sokatidézett YODA mester mondaná: „ Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!” A próbálkozásnál úgy teszek, mintha… nincs benne a szándék. Helyettesíthető a teszem, csinálom szavakkal.

 

És itt van a KELL. Ez azt jelenti, hogy valamit muszáj megcsinálni, de nem azért mert TE akarod, hanem  mert elvárják. Sokszor használjuk, ha kibúvókat keresünk, mert nem szeretnénk valamit megtenni. Javaslom, vállald fel az érzéseidet, és őszintén mondd el mért nem szeretnéd.

 

De boncolgathatjuk a KÉPTELEN vagyok kifejezést is. Nem tudom megcsinálni, képtelen vagyok rá! Miért?.... mert nincs képem róla…nem látom magam előtt a megoldást. Semmi gond!...picit ülj le… gondolkodj…hidd el magadról, hogy meg tudod tenni, mert KÉPes vagy ( van róla képed ) rá….és ha mégsem… bízd a helyzetet a GONDVISELŐre.

 

Biztos vagyok benne, hogy a végtelenségig tudnád folytatni a sort…

ezért

„Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!
Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg a tetteidet!
Ügyelj a tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!
Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!
Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!”

(Charles Reade)

Hozzászólás / vendégkönyvSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.