Analóg óra
óra
perc
másodperc
óra hátlap
logo

Kathrina-Gyöngy

" Légy aki vagy: tiszta, higgadt és tündöklő! "


Hírlevél feliratkozó
Név:
E-mail:

Bio vagy nem bio

 

 

 

Bio vagy nem bio, ez itt a kérdés

Rák, allergia, hormonzavar, idegrendszeri problémák, elhízás, szív és érrendszeri megbetegedések. Nem riogatásképpen, de az egészségügyi statisztikák adatai rémisztőek. Azok, akik nagyon odafigyelnek, állítják: a bio étkezés nem annyival drágább, amennyivel jobb.

Mit eszünk?

Tény: az élelmiszeripari alapanyagokban – természetesen az egészségügyi határértéket meg nem haladó szinten - megtalálhatók a mezőgazdasági termesztésben használt anyagok maradványai: gyomirtók, rovar- és gombaölő szerek, talajfertőtlenítők, műtrágyák. Az élelmiszeripar ezeket feldolgozza, ezzel újabb technológiai segédanyagok kerülnek az ételbe: adalékok, színezékek, tartósítószerek, állagjavítók, kenőanyagok, a sort hosszan lehet sorolni (részletekért katt ide >>>) .

Sajnos van tovább is, hiszen az élelmiszereket tárolni és csomagolni kell, ezalatt újabb vegyi anyagokkal érintkeznek, nem beszélve a felhasznált csomagolóanyagok környezetromboló hatásáról.

 

                                           A bio zöldségek gazdagabbak tápanyagokban

 

Akkor sem nyerünk, ha csak húst eszünk: az állati élelmiszer hormonokat és gyógyszermaradványokat tartalmazhat.

És ami még fontos: a szintetikus vegyületek főleg egymással kölcsönhatásban jelenthetnek egészségügyi kockázatot, még akkor is, ha az egyes szerek mennyisége nem is okoz problémát. Ez talán a kulcs, ezért kellene nagyon odafigyelnünk, hogy minél kevesebb káros anyagot vigyünk be szervezetünkbe. Olvassuk a címkéket, figyeljünk oda!

Mi a bio?

A bio termesztés során csak biológiailag lebomló és természetes szereket lehet igénybe venni. A termesztők nem használhatnak génmanipulált vetőmagokat, szaporítóanyagokat sem. A termőföldet 3 évre visszamenőleg nem kezelik vegyszerrel. A bio termékek nem tartalmazhatnak vegyszer használatával előállított alapanyagokat. Nincsenek bennük mesterséges anyagok, illetve azok, melyek bioval nem helyettesíthetők (lista itt ). Biztosan nincs a bio élelmiszerben színezék, édesítő, stabilizátor, ízfokozó.

A bio alapanyag és élelmiszer nem érintkezik nem bio élelmiszerekkel, elvben nem fordulhat elő az, hogy egy cégnél az egyik keverőtálban bio, a másikban nem bio élelmiszert állítanak elő.

Itthon két szervezet végzi a bioélelmiszerek felügyeletét és tanúsítását: a BIOKONTROLLKht. (Hu-Öko 01), és az ÖKOGARANCIA Kft. (Hu-Öko 02), mindkettőt a Földművelésügyi Minisztérium kontrollálja.

 

Ez talán túlzás, de tény, hogy sokat tehetünk az egészségünkért

Éhezünk…

Az élelmiszerek nyomelem, vitamin és ásványi anyag tartalma a vegyszeres kezeléseknek köszönhetően jelentősen csökkent. Sokan sokat eszünk, mégis éhezünk… Hallottatok már a ”B” típusú éhezésről? Az ebben szenvedők elegendő kalóriát vesznek magukhoz, mégsem adják meg a szervezetüknek a szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket. Gyakran túlsúlyosak.

Biománia

A másik véglet lehet az ortorexia, az új táplálkozási betegség, valójában egy pszichés zavar. Az ortorexiában szenvedő emberek kizárólag magas minőségű és bio élelmiszereket fogyasztanak, sokan csak nyers ételt vesznek magukhoz vagy egy bizonyos táplálkozási elvet követnek. Ők a gleccservizek vásárlói és azok, akik kizárólag bioboltban és -piacon vesznek mindent. Még a legkisebb kilengés is lelki válságot és pszichoszomatikus tüneteket okoz náluk.

Mit tegyünk?

Tény, hogy a bio drága. Kis odafigyeléssel megtalálhatjuk a pénztárcánk szabta határoknak megfelelő élelmiszert. Ha csak három paradicsompalántát ültetünk a teraszra egy cserépbe, esetleg magunk sütjük a kenyeret, megnézzük, hogy mi van a csomagolásra írva, már tehetünk egy lépést a még egészségesebb élet felé…

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/bio-vagy-nem-bio-ez-itt-a-kerdes-46491

Hozzászólás / vendégkönyvSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.