close

"Az egészséges élet titka az adakozás. Nem feltétlenül pénzre gondolok, hanem bármire, amit ember nyújthat: bátorítást, együttérzést vagy megértést."

Analóg óra
óra
perc
másodperc
óra hátlap
logo

Kathrina-Gyöngy

" Légy aki vagy: tiszta, higgadt és tündöklő! "


Megosztó gombok
Megosztás

Egészség

 

Ha csak egyszer is voltál már náthás, lázas, akkor már tudod, milyen az az érzés, amikor bármit megadnál azért, hogy újra egészséges legyél.

Egészen addig, amíg nem történik baj, nem tapasztalsz olyan tüneteket, jeleket, amik megakadályoznak a hétköznapi tevékenységedben, egészségesnek hiszed magad.

Pedig…

Nézzük csak mit is takar az egészség fogalma…

A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. (Egészséges az, aki nem beteg.)

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Így a fogyatékosság nem zárja ki az egészséget.

Ez a megfogalmazás felváltotta a hagyományos betegség-központú meghatározást, amely mint paradigmaváltás igen jelentős, hiszen az egészség fogalmának kiterjesztett korszerű megközelítését máig ez jelenti.  

David Speedhouse szerint az egészség = képesség. Az emberek valós potenciáljának eléréséhez szükséges alap, mely lehetővé teszi, hogy valóra váltsák a bennük rejlő lehetőségeket.
Ez a meghatározás lehetőséget ad arra, hogy egyénileg mást és mást tartsunk egészségnek, de szükséges a feltételek figyelembe vétele. (A feltételek közé tartozik, hogy megfelelő táplálékhoz jusson, az időjárás viszontagságaitól védve legyen, hogy hozzájusson minden olyan információhoz, amelynek hatása van az életre, hogy megértse, hogy közösségi lényként csak addig mehet a kibontakozással, amíg azzal másokat ugyanebben nem gátol.)

E meghatározás szerint az egészség objektíven sohasem határozható meg, mert az egészségről alkotott társadalmi kép mindig szubjektív, azaz egy adott társadalom aktuális elvárásai szerint alapul. A lakosság általános egészségi állapota valamint az orvostudomány fejlettsége alapján kialakul egy (korcsoportonként változó) egészségkép, és egészséges az, akinek az egészségi állapota nem rosszabb, mint az így kialakított társadalmi elvárás.
Az egészségképet alapvetően az orvostudomány fejlettsége, a lakosság átlagos egészségi állapota, valamint a társadalmi minták határozzák meg.

Van amire tudunk hatással lenni, van amire nem…

A holisztikus egészségszemlélet szerint létezik :

  • biológiai ( fizikai ) egészség: ami a szervezetünk megfelelő működése,
  • lelki egészség: mely személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
  • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
  • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Életminőség

A nyugati orvoslásban az életminőség vizsgálata és értékelése arra irányul, hogy rövid, illetve hosszabb távon a betegség, illetve annak kezelése milyen hatással van a páciens fizikai jólétére, aktivitására, emberi kapcsolataira és lelki egészségére. A tartósan megromlott egészségi állapot ugyanis több szempontból is tragikus lehet az egyén számára, hiszen nemcsak magából a betegségből fakadnak hatások (pl. fájdalom), de a betegség következtében az egyén akadályozottá válhat a munkavégzésben, és szociális közege is megváltozhat.
Nehézségei akadhatnak például a társas kapcsolatok kialakításában és fenntartásában. A betegség tehát nemcsak a testi funkciócsökkenés miatt jelent megterhelést az egyén és a társadalom számára, hanem az élet többi területére kiterjedô „kompetenciaérzést” is negatívan befolyásolja, ami jelentősen csökkenti a szubjektív életminőséget, és az egészségi állapot további romlását eredményezheti .

 

Forrás: wikipédia

           http://www.pro-qaly.hu/

Hozzászólás / vendégkönyvSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.