Analóg óra
óra
perc
másodperc
óra hátlap
logo

Kathrina-Gyöngy

" Légy aki vagy: tiszta, higgadt és tündöklő! "


Hírlevél feliratkozó
Név:
E-mail:

Minőségi éhezés 2.

 

                               Mi köze a táplálkozásnak az IQ-hozPopper Péter a ’70-es években Indiában végzett vizsgálatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt. Többek között intelligencia-hányados (IQ) teszteket töltetett ki gyerekekkel. Egy tesztfelvétel során Poppert telefonhoz hívták. Amikor visszajött, látta, hogy az egyik kisfiú jól megoldotta a feladatot, holott korábban a határidőn belül nem születtek helyes válaszai. Ettől kezdve hagyta, hogy határidő nélkül töltsék ki a teszteket. Így sokkal több helyes megoldás született. (Tudni kell, hogy az IQ tesztek legtöbb feladatát megadott időn belül kell teljesíteni.)

Arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek nem buták, hanem lassúak. Felmerült, hogy talán a szegényes táplálkozás miatt lassúak, ezért elkezdték jól táplálni a gyerekeket, így a megfelelő tápanyagbevitel következtében az IQ-juk 15 százalékpontot javult három hónap alatt – ami elképesztő eredmény.

A mai nyugati társadalmakban viszont a túlfogyasztás dominál, mely elhízást és szellemi tompaságot okoz. Magunk is érezhetjük, hogy lassabban forog az „észkerék”, ha egy nagy lakoma után vagyunk. A folyamatos energiafelesleget teherként cipeljük magunkkal, ez lassítja testünket-elménket, és kóros is lehet.

A gyorsétkezdék az emésztőrendszer gyilkosai. Egy amerikai kutatás eredménye szerint a stresszes életmódot folytató gyerekek között sokkal többen fogyasztanak rendszeresen gyorsételeket. Az ő figyelmük szétszórt, nyugtalanok, iskolai eredményeik pedig gyengébbek.

A gyorsételek meggátolják a telítődés érzékelését, a szervezet alacsony hatásfokon tudja hasznosítani az amúgy is kétes tartalmú ételeket. Az ilyen ételek tele vannak ízfokozókkal, állományjavítókkal, és egyéb mesterséges anyagokkal. Ezzel szemben a megterített asztalnál elköltött ebéd ritmust és harmóniát ad az életnek, jó energiát a testnek, és megelégedettséget a léleknek.

Egy amerikai iskolában 1 éven keresztül csak E-szám mentes élelmiszereket (nem bio és nem is vegetárius ételeket, csak normál élelmiszert) adtak a gyerekeknek a menzán és a büfében. A kísérlet végén a jegyek 20 százalékkal javultak, a felzárkóztatóra járók száma 60 százalékkal csökkent, és a gyerekek IQ-ja átlagosan 8 százalékot nőtt. Ez óriási ugrás, mert az IQ-t (intelligencia hányados) a korcsoporthoz viszonyítva számolják, így értéke nem nő az életkorral.

Összeállította: 
Varga Judit 
és Kökény Tibor, pszichológus, 
Debreceni Egyetem

Forrás: pph.hu

Hozzászólás / vendégkönyvSzeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.